Ortopedmedicin

Ortopedisk medicin är ett internationellt specialistområde inom fysioterapi för akuta och långvariga smärtproblem. Den strävar efter noggrann diagnostik och behandling av rörelseapparatens sjukdomar, som t.ex. smärta från ryggraden, leder, diskar och kroppens mjukdelar såsom slemsäckar, senor, ligament och muskler.

 

Det som utmärker ortopedisk medicin är en systematisk och mycket exakt manuell undersökning som leder till en strukturdiagnos (vilken vävnad är det som smärtar?). Efter korrekt och säker diagnos behandlas skadan med olika tekniker.

Bland behandlingsmetoderna kan nämnas funktionell träning, manipulation, ledmobilisering, tvärfriktionsmassage, fasciabehandling, stötvågsbehandling, medicinsk laser, tejpning och avspänning. I vissa fall används medicinska injektioner i samarbete med specialistläkare.

Behandling planeras alltid i samråd med dig och baseras på dina förutsättningar. Åtgärderna kan bl.a. vara smärtlindrande, rörelseökande eller stabiliserande. Det huvudsakliga målet med behandlingen är att bota/lindra smärta, förbättra funktion och minska risken för återfall.

De manuella tekniker jag använder är:


MULLIGANTEKNIK

Mulliganteknik är en ledmobiliseringsteknik som ökar rörligheten i en stel led. Behandlingen är smärtfri och nästan all behandling utförs i ett belastat läge med ett samarbete mellan terapeut och patient. Terapeuten sätter eller understödjer leden i rätt position och samtidigt gör patienten den rörelse som har varit stel eller smärtsam. Behandlingen  får aldrig göra ont. Ibland använder man ett behandlingsbälte för att underlätta tekniken. Patienten får i de flesta fall egna mobiliseringsteknik för att bibehålla eller förbättra rörligheten som man uppnått vid behandlingstillfället.


MANIPULATION

Jag använder en mjuk variant av manipulation där man ökar rörligheten med en snabb, kortimpuls i leden. Man har en hög hastighet och en liten amplitud som är skonsam för leden, Tekniken kan användas på alla kroppens leder. Jag har gått en utbildning som heter Ackermann metoden och som leds av docent och legitimerad ortoped Paul Ackermann.


LEDMOBILISERING

Ledmobilisering är en teknik som går ut på att öka rörligheten i leden genom att fixera en led och mobilisera (öka) den närliggande leden med en långsam och bibehållet stopp i ledens ytterläge, för att på så sätt få en bättre rörlighet.


FASCIAMOBILISERING

Fascia är bindväv som är en stödjevävnad som finns runtomkring och i muskler, men även mellan olika organ. Ibland kan denna vävnad bli stel, öm och tappa sin glidförmåga. Med speciella långsamma drag, med händerna eller ett redskap, kan man förbättra problemet i fascian.


MASSAGE

Vanlig klassisk massage är också en användbar teknik vid vissa problem och kan vara en kompletterande behandling tillsammans med en annan teknik. Här behandlar man muskler och ömma punkter (trigger och tender points) i muskeln.


VOODOO FLOSSING

Voodoo flossing är en teknik där man virar ett specialdesignat gummiband för att få en kompression runt en led eller en muskel. Därefter sätter man leden eller muskeln i rörelse med hjälp av aktiva rörelser av patienten. Terapeuten kan också hjälpa till att passivt ta ut rörligheten. Denna teknik kan öka rörligheten i leden och förbättra ledens position i ledhålan. Tekniken är också bra för att minska svullnad samt för att öka cirkulationen i en led, muskel och bindväv. Patienten får instruktioner för egen behandling och kan köpa ett voodoo flossband av mig.

Boka tid

Du är välkommen att boka tid eller kontakta mig via bokningsformuläret.

Du kan också nå mig via telefon eller mail. Jag står ofta upptagen under dagen med mina patienter. Om jag inte svarar, prata in ett meddelande eller skicka ett sms.

Mobil: 0706 850237
Epost: glemmeanders1@gmail.com

Avbokning ska ske samma dag innan bokad behandlingstid. Ej avbokad tid debiteras full taxa.

Bokningsformulär